Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dani vrtnog namještaja: uštedite do 40%
 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi. Izvrsna ponuda za vašu tvrtku

Osigurajte pravilan položaj tijela prilikom sjedenja

Izbjegnite bolove uz pravilno sjedenje u uredskoj stolici

Kako postići pravilno sjedenje u uredskom stolcu

Nepravilno sjedenje u stolcu tijekom cijelog dana, bez obzira na to napravite li nekoliko pauza i prošećete po šalicu kave, može biti vrlo bolno iskustvo. Posljedice se najčešće manifestiraju kao bolovi u vratu i leđima, koji nas znaju pratiti tijekom ostatka dana i uzrokovati nam neugodu. Zbog toga je vrlo važno znati koji je položaj za stolom ispravan, osvijestiti ga, pogotovo ako vaš posao zaista podrazumijeva 6-8 sati u uredskom stolcu. Neovisno o tome muče li vas već spomenuti bolovi, pomoći ima. Pročitajte 6 savjeta koje donosimo u nastavku i već danas promijenite način sjedenja u pravilan.

6 savjeta za pravilno sjedenje

Teško je definirati jedan pravilan položaj za sjedenje jer ključ je u varijaciji. No, postoje jasne smjernice kojih bi se trebalo pridržavati prilikom dugotrajnog sjedenja u istom položaju. Evo koje su to:

  1. Vaša stopala trebaju biti punom površinom položena na pod.
  2. Između stražnje strane vaših koljena i ruba stolice treba biti prostora za stisnutu šaku.
  3. Noge i ruke trebaju biti savijene pod kutem od 90º.
  4. Vaš stol bi trebao biti 2-3 cm viši od vašeg lakta, kad mjerite okrenuti bočnom stranom tijela prema stolu, a ruke držite pod kutem od 90º. Pri tome je ključno da ramena držite opuštena dok mjerite.
  5. Izbjegavajte korištenje naslona za ruke, osim ako su vam ruke pri tome pod kutem od 90º. U protivnom, tijelo će se lagano naginjati prema jednoj ili drugoj strain i položaj sjedenja iskriviti.
  6. Obavezno ustanite nakratko svakih sat vremena, bilo da pri tome malo prošećete, bilo da napravite poneku vježbu istezanja.

 

Uredska stolica za pravilno sjedenje

Na ispravan položaj tijela prilikom sjedenja uvelike će utjecati izbor uredske stolice koja će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Uredska stolica treba imati barem 5 kotačića, kako bi sjedenje u njoj bilo stabilno, a njeno kretanje po podu lako. Kako bi kretanje kotačića po podu bilo što jednostavno, a osjetljiva podloga poput parketa zaštićena, podloga za uredsku stolicu je dobro rješenje.


SUNDS uredska stolica | JYSK

Promijenite položaj sjedenja povremeno

Ispravno držanje tijela prilikom sjedenja je vrlo važno, ali nije dovoljno. Povremeno promijenite položaj kako bi aktivirali mišiće tijela. Tijekom dugotrajnog sjedenja u više navrata podignite ruke u zrak, istegnite tijelo u jednu i drugu stranu, protresite noge. Ako vam najveći problem zadaju bolovi u vratu, obratite pažnju na razgibavanje tog dijela tijela – često okrećite glavu od ekrana lijevo i desno, radite blage krugove s glavom. Ako manje vježbe ovog tipa izvodite za vrijeme sjedenja za stolom redovito, manja je mogućnost da će vam se pojedini dijelovi tijela ukočiti i zadavati vam bolne probleme. 

BILLUM uredska stolica | JYSK
Ostali savjeti za udobnost prilikom sjedenja

Osim uredske stolice postoje drugi faktori koji utječu na udobnost prilikom sjedenja i mogućnost stvaranja bolova. Jedan od njih je svakako položaj zaslona vašeg računala dok sjedite za stolom. Zaslon bi trebao biti postavljen u ravnini s vašim pogledom, kako ne bi morali gledati prema dolje i pri tome savijati vrat, ili još manje prema gore, što je jedan od najčešćih uzroka bolova u vratu uzrokovanih nepravilnim sjedenjem. Udaljenost zaslona bi trebala biti otprilike za dužinu vaše ruke, ili nešto više ako je riječ o velikom ekranu.

Imate li poteškoća sa zadržavanjem ispravnog položaja tijela prilikom sjedenja? Ili neku dobru naviku koja vam pomaže umanjiti ukočenost ili bolove? Slobodno ih podijelite s nama u komentarima.
 

Izvor: http://share.upmc.com/2014/05/desk-posture-q-and-a/

Saznajte više

Kako urediti radni prostor u vašem domu

Kako urediti radni prostor u vašem domu

Ideje za božićne poklone za nju i njega

Ideje za božićne poklone za nju i njega

Crna gaming stolica s LED svjetlima

Crna gaming stolica s LED svjetlima

Igrajte u stilu s LED gaming stolom HALDUM

Igrajte u stilu s LED gaming stolom HALDUM