Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA: Do 21. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 200 € ili više je BESPLATNA! 
 

 

Trenutno su moguća kašnjenja u isporuci online narudžbi.

Kako ukloniti vosak od svijeće

Savjeti za uklanjanje voska svijeće

Svijeće svih vrsta, oblika i boja neizostavni su dekorativni element svakog doma, bilo da se koriste u unutarnjem ili vanjskom prostoru. Svi ih volimo jer ih je jednostavno uklopiti i upotpuniti prazne površine poput stolića ili komoda, a ako pritom dolaze još u različitim varijantama mirisa njihova je upotreba još privlačnija. Ako pak poželimo intimniju atmosferu, teško ćemo bilo kojim rasvjetnim tijelom stvoriti opuštajuće svijetlo kao ono koje stvara plamen svijeće.

Međutim, postoji i njihova druga strana koja nas baš ne veseli, a to je vosak koji se topi njenim izgaranjem i koji često završi na mjestu na kojem ne bi trebao; svijećnjaku, namještaju, stolnjaku, pa čak i na tepihu. No, to nas ne bi trebalo obeshrabriti pri odluci o njihovoj upotrebi jer uklanjanje voska ne mora nužno biti komplicirano.

U nastavku otkrivamo nekoliko jednostavnih i učinkovitih metoda koje će vam pomoći da vosak uklonite s različitih vrsta površina.


Uklanjanje voska s tvrdih površina

Kada vosak svijeće završi na nekoj od tvrdih površina, primjerice stolu ili prozorskoj dasci, najčešće smo uvjereni da ćemo vosak najlakše ukloniti nožem ili drugim oštrim predmetom. To je upravo ono što ne bismo trebali raditi. Oštrim predmetima i struganjem možemo samo oštetiti površinu namještaja, a vosak nećemo uspješno i u potpunosti ukloniti. Umjesto toga vosak pokušajte lagano ostrugati noktom. Ukoliko na taj način još uvijek niste uspjeli ukloniti sav vosak, ostatak pokušajte ukloniti mješavinom sapunice.
 

Brisanje površina sapunicom

Ukoliko se vosak jako primio i teško se uklanja, površinu obrišite blagom mješavinom sapunice koju možete pripremiti na sljedeći način:

• Za drvene površine - 100 ml pahuljica sapuna (tvrdi sapun naribajte kako bi nastale pahuljice) otopite u 200 ml vode te dobivenom mješavinom obrišite namještaj.

• Za kamene i laminat površine - u 200 ml vode dodajte 50 ml tekućeg sapuna. Ponekad je potrebno, ovisno o količini voska i tome koliko se snažno pričvrstio, postupak ponoviti nekoliko puta dok se ne uklone sve naslage.

Uklanjanje voska sa stolnjaka

Uklanjanje voska s tekstila obično može biti vrlo zahtjevno i iscrpljujuće ako to pokušavate oštrim predmetima. Pritom je vrlo vjerojatno da ćete stolnjak ili nadstolnjak oštetiti. Izbjegavajte takve metode! Najefikasniji način za uklanjanje voska koji isključuje mogućnost oštećenja jest da stolnjak zamrznete. Stavite ga u plastičnu vrećicu, a zatim u zamrzivač na minimalno dva sata. U većini slučajeva, nakon što ga izvadite iz zamrzivača, vosak ćete moći vrlo lako noktima odvojiti od stolnjaka.

Koristite glačalo

Znamo, zvuči pomalo neobično, ali ostatak voska moguće je učinkovito ukloniti i primjenom topline. Sve što vam je potrebno jesu glačalo, daska za glačanje i papirnati ubrus (možete koristiti i papirnatu vrećicu ili filtar papir za kavu). Mrlju od voska okrenite prema gore, a papirnati ubrus podmetnite ispod stolnjaka te na gornju stranu stolnjaka. Zatim prislonite glačalo i zadržite ga na ubrusu otprilike 5 sekundi. Masnoća voska prijeći će na papir i on će ga apsorbirati. Nemojte zaboraviti konstantno pomicati papir kako biste glačalom uvijek prelazili preko suhog dijela papira. Ponavljajte ovaj postupak sve dok mrlja potpuno ne nestane. Nakon glačanja stolnjak operite u perilici rublja na uobičajenoj temperaturi i vaš stolnjak je spreman za ponovnu upotrebu.

Uklanjanje voska s tepiha

Ukoliko je vosak svijeće završio na vašem tepihu, ne brinite, to nije nužno razlog za kupnju novog. Gotovo istu proceduru koju smo spomenuli za stolnjak možete primijeniti i na tepihu. Dio pokušajte ostrugati, a ostatak uklonite glačalom. U ovom slučaju koristite četiri sloja papirnatog ubrusa kojeg postavite na gornju stranu tepiha prekrivajući mrlju od voska. Vodite računa o tome da je glačalo postavljeno na najnižu temperaturu. Postupak je isti, glačalom prijeđite preko ubrusa sve dok ne apsorbira vosak. Pritom uvijek pripazite da koristite temperaturu koju vaš tepih može podnijeti.

Uklanjanje voska sa svijećnjaka

Najlakši način uklanjanja voska sa svijećnjaka je da ga otopite kako bi sam skliznuo sa površine. I za ovaj postupak koristite izvor topline, ali ovoga puta pećnicu. Posudu za pečenje zajedno s papirom za pečenje stavite u pećnicu koju je prethodno potrebno zagrijati na 75 stupnjeva. U posudu zatim postavite svijećnjak okrenut naopako kako bi vosak lakše skliznuo. Svijećnjak ostavite u pećnici 20–ak minuta. Nakon što ga izvadite, većina voska trebala bi se otopiti i ostati na papiru za pečenje. Ostatak voska potom prebrišite papirnatim ubrusom.

Sada kad znate da postoje rješenja, bezbrižno se opustite u šalicu čaja ili čašu vina te uživajte uz svijeće.

Podijelite s nama svoja iskustva i koliko ste uspješni bili.

 

 

Saznajte više

Favoriti među ukrasnim kutijama i košarama

Favoriti među ukrasnim kutijama i košarama

Odaberite savršenu komodu

Odaberite savršenu komodu

Koji od ovih 5 ormara idealno odgovara vašem lifestyleu?

Koji od ovih 5 ormara idealno odgovara vašem lifestyleu?

Vodič: kako odabrati vitrinu

Vodič: kako odabrati vitrinu