Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 2500 kuna/331,81 € ili više je besplatna!

Žena spava na anatomskom jastuku

Kako stres utječe na vaše spavanje?

Datum:

Kategorija: Savjeti o spavanju


Sigurno ste se bezbroj puta susreli sa stresnim situacijama, pri čemu je potpuno prirodno javljanje problema sa spavanjem. Ovaj mehanizam je vrsta upozorenja, koji spada u osnovne ljudske instikte, te ih ne bi trebalo zanemariti. Kada smo pod stresom, mozak vjeruje da postoji ˝opasnost iza ugla˝ i to je razlog zašto je vrlo teško ostati miran i zaspati. 

Razlog zašto su stres i spavanje tako usko povezani je u tome što naš mozak radi prekovremeno i noću, a kada smo pod stresom, to ga čini nezaustavljivim i gotovo nam je nemoguće zatvoriti oči. Ako ste pak konačno zaspali, postoji puno veća mogućnost da se lakše probudite jer ste puno senzibilniji na svjetlo i zvukove oko nas nego što je uobičajeno.
 

Stres i nesanica imaju magnetsku privlačnost

Između stresa i problema sa spavanjem djeluju privlačne sile gotovo kao između komadića metala i magneta. Upravo zato što je stres najčešći uzrok vaših nesanica, vaše tijelo reagira pod psihičkim opterećenjem. S druge strane, nedostatak sna vodi nas do stanja stresa, jer naš mozak ne prima dovoljnu količinu sna koja mu je nužna za obnovu i oporavak. Nedostatak sna i stres u posljednjih nekoliko godina postaju svakodnevnica s kojim se suočava sve veći broj ljudi, upravo zato postoji velik interes kako se suočiti s njim, riješiti problem i podići kvalitetu života na višu razinu.

U nastavku pronađite nekoliko korisnih savjeta:

• Stvorite od spavanja pozitivno iskustvo kreiranjem ugodnog okruženja u vašoj spavaćoj sobi. Ljudi s poremećajem spavanja izazvanog stresom ponekad mogu imati osjećaj nelagode prilikom ulaska u svoju spavaću sobu. Kako vam dolaze negativne emocije na bolne noći bez sna, osjećate grč u želucu i počinjete plitko disati. Kad ne možete zaspati, trebali biste ustati iz kreveta i prošetati stanom tako da prostor za spavanje ne ostane povezan s negativnim iskustvom. Potrudite se da spavaća soba ostane vaša oaza mira.

• Pokušajte s opuštajućim vježbama disanja. Mogu biti koristan alat za smanjenje stresa i problema sa spavanjem jer pomažu da opustite svoje tijelo i mozak. Duboko disanje je zapravo prirodno tjelesno sredstvo za opuštanje od stresa.

• Raspršite iz svojeg uma sve misli i brige koje za vas uzrokuju stres. Zapišite ih na komad papira, a zatim taj papir bacite daleko. ˝Trkaće misli˝ tada će vjerojatno nestati iz vašeg uma, što vam olakšava da se opustite.

• Uhvatite se u koštac s uzrokom vašeg stresa i verbalizirajte ga. Jednostavno podijelite svoje brige s nekom drugom, bliskom osobom. Ponekad je samo to dovoljno da osjetite prilično olakšanje.

• Paradoksalno, ali što se više trudite zaspati, time to postaje nedostižnije. Vrtite se u krug. Ono što je tada najbitnije je da se pokušate suzdržati od naglašavanja svojeg problema sa spavanjem i opterećivanja time.

• Razmotrite mogućnost uvođenja promjena u svoj život. Započnite s vježbanjem, tj. nekom fizičkom aktivnosti koja vam najviše odgovara ili uvedite promjene u svoje prehrambene navike.

• Miris lavande umiruje tijelo i olakšava nam da opušteno utonemo u san. Možda je dobra ideja ubaciti mirisni štapić lavande u vašu spavaću sobu?

• Ako se vaše poteškoće ne riješe kroz duži vremenski period, svakako potražite stručnu pomoć.

Stres i spavanje


Izvori:
https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/stress-and-insomnia
http://www.huffingtonpost.com/2014/09/17/stress-and-sleep_n_5824506.html