Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 500 € ili više je besplatna!

Slavimo rođendan - do -65% >

Kako se riješiti insekata u kući ili stanu

Kako se riješiti insekata u kući ili stanu?

Stiglo nam je lijepo vrijeme, a s njim u paketu i sve vrste malih insekata koji ljetnim mjesecima daju posebnu čar. Slažete li se? Kakvo bi to ljeto bilo bez uboda komarca, zastrašujućeg skoka skakavca ili naporne muhe koja je odlučila proletjeti vašim stanom baš u vrijeme ručka? :)

Ukoliko ste kao i mi jedni od onih kojima je čak draže buditi se uz zvuk budilice nego uz zvuk zujanja zalutale muhe, nikako niste oduševljeni njihovim sljetanjem po gotovo svim predmetima i površinama u stanu, bojite se skakavaca i ne volite plikove na koži od uboda komaraca, svakako pročitajte naše savjete u nastavku teksta kojima ćete se uspješno obraniti od svih vrsta insekata.

Opasnosti insekata


Osim što znaju biti oku prilično neugodni i često vrlo naporni, insekti mogu biti i opasni po zdravlje zbog prljavih površina na koje obično slijeću, čime postaju potencijalni prijenosnici raznih virusa i bolesti. Najopasnije su u ovom slučaju svakako muhe. Muhe na svojim nogama mogu nositi mnoštvo mikroorganizama koji, ukoliko ih ima u dovoljno velikom broju, mogu uzrokovati bolest.

No, uz muhe najdraže točke slijetanja i za ostale insekte su ostaci hrane, dozrelo voće te nečiste površine nakon kojih lako mogu prenositi štetne mikroorganizme. Ova informacija dovoljan je signal za poduzimanje obrambenih mjera koje će ove insekte držati podalje od vašeg doma.

Ukoliko su ipak pronašli način da uđu u vaš prostor, trebali biste ih se riješiti što je prije moguće. Prosječan životni vijek muhe je dva tjedna, no u tom periodu može izleći čak 1000 jajašaca. To upućuje na činjenicu kako duže zadržavanje jedne muhe u prostoru može postati veliki problem.

Mreže protiv insekata


Najučinkovitiji način za spriječavanje ulaska brojnih insekata u vaš dom jest postavljanje zaštitne mreže na prozore ili vrata kuće i stana. Ne samo što ćete tijekom dana moći bez problema imati otvorene prozore, nego ćete i u kasnim večernjim satima moći bezbrižno uživati u svom prostoru bez potrebe za gašenjem svijetla.

Ako su od svih insekata vaš najveći problem muhe, možete isprobati jednostavan trik kojeg uspješno primjenjuju ugostitelji u Meksiku kako bi goste svojih restorana na otvorenim terasama zaštitili od ovih napornih i neugodnih posjetitelja. Mogli bismo reći kako ovaj trik funkcionira po principu: ”Zbuni neprijatelja”. Naime, za postizanje ovog efekta potrebno je vodom napuniti prozirnu vrećicu i u nju ubaciti nekoliko novčića ili neki drugi sjajni predmet. Možete koristiti i aluminijsku foliju.

Ako se pitate zašto bi to otjeralo muhe, evo i objašnjenja. Prema jednoj teoriji, novčići i drugi sjajni predmeti sliče očima drugih insekata što izaziva strah kod muha zbog čega odlučuju napustiti to područje.

Druga, prihvaćenija teorija kaže da obzirom kako muhe nemaju zjenice koje mogu regulirati svijetlost, lomljenje svijetla u bistroj tekućini izgleda kao ogromna količina svjetlucave vode što ih zbunjuje i plaši jer ju percipiraju kao površinu na koju ne žele sletjeti.

Ovaj trik je vrlo uspješan i sve ga više primjenjuju ljudi diljem svijeta, osobito jer je jednostavan i ne zahtjeva nikakve novčane izdatke.. Osim par novčića koje ćete ubaciti u vrećicu :)

Predlažemo da i vi pokušate sa ovim trikom, a ukoliko budete uspješni svakako nam se pohvalite u komentarima.

Svjetlosne zamke


U slučaju da vas muhe iznimno ljute pa niste priklonjeni blagim metodama, na tržištu je dostupan električni muhomlat. Dolazi u obliku reketa sa naelektriziranom mrežicom koja ”uspava” muhe na dodir.

Električni muhomlat opremljen je UV svjetlom koje privlači muhe. U dodiru s električnom mrežom muhe dobiju mali elektrošok koji ih ubija. Ovaj aparat se može koristiti za sve vrste insekata.

Kako se riješiti muha bez kemijskih sredstava?


Ovdje je potrebno samo malo opreza u održavanju čistoće doma. Muhe obično vole boraviti u područjima gdje mogu naći hranu. Stoga biste trebali nastojati smanjiti moguće izvore hrane za muhe. Drugim riječima, održavajte svoj dom besprijekorno čistim i vodite računa da redovno uklanjate sve ostatke hrane koja bi ih mogla privući.

Provjerite također je li poklopac koša za smeće dobro poklopljen da biste spriječili muhe da polože jajašca u kantu. Kao opće pravilo, ljeti je također dobro pokriti hranu koja stoji, a ne zaboravite odmah izbrisati i svu prolivenu hranu i piće.

Budite pažljivi sa upotrebom kemijskih sredstava


Ako se pak odlučite za borbu protiv muha u kući s kemijskim sredstvima kao što su sprejevi protiv insekata, trebali biste koristiti proizvode koji su odobreni samo za kućnu upotrebu.

Kemijske supstance mogu naštetiti djeci i zagaditi hranu, stoga prije njihove upotrebe ne zaboravite temeljito pročitati naljepnicu i slijediti upute.


Za koju god od spomenutih metoda se odlučite, nadamo se da ćete uspješno smanjiti broj insekata u svom domu, a ukoliko znate još neke trikove koji mogu pomoći u obrani protiv insekata u ljetnim mjesecima, slobodno ih podijelite s nama :)

 

 

 

Saznajte više

Vodič za brzosušeći vrtni namještaj za sve vremenske prilike

Vodič za brzosušeći vrtni namještaj za sve vremenske prilike

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

U fokusu: serija LYNGVIG

U fokusu: serija LYNGVIG

Vodič: Kako odabrati idealan tepih

Vodič: Kako odabrati idealan tepih